woensdag 4 november 2009

Danielle Overgaag en Reinout Oerlemans kunnen weer zwemmen


'Eindelijk is het dan zover...we hebben water' opent vrouwlief Daniëlle Overgaag op de site van de Oerlemansjes over het reilen en zeilen in The States. Het zwembad bij het stulpje aldaar is namelijk gevuld, met water dus. De bikini en zwembroek kunnen weer uit de kast.

Programma- en, sinds kort, filmmaker Reinout Oerlemans zal de komende maand helaas nog niet al te veel gebruik kunnen maken van het prachtige zwembad dat uitkijkt over Beverly Hills omdat zijn eerste film, Kluuns bestseller, Komt een vrouw bij de dokter eind deze maand in première gaat. Oerlemans zal daarom in november waarschijnlijk nog veelvuldig in zijn stulpje in Laren verblijven om ervoor te zorgen dat het één en ander goed geregeld wordt. Danielle Overgaag - Oerlemans zal dus vooral alleen in het zwembad te vinden zijn.

Reinout Oerlemans vergaarde zijn fortuin door zijn positie van voor de camera, in de vaderlandse soap Goede Tijden Slechte Tijden, te verplaatsen naar achter de camera. In zeven jaar tijd heeft hij zijn productiebedrijf Eyeworks uit weten te bouwen tot één van de grootste productiehuizen ter wereld. Dit door verschillende overnames en een goed geoliede format development afdeling.

Reinout Oerlemans: acteur, presentator, producent en vanaf dit jaar ook regisseur. Vriend en vijand wachten vol spanning op zijn debuut Komt een vrouw bij de dokter, de langverwachte verfilming van het succesboek van Kluun over schuinsmarcheerder Stijn en zijn stervende vrouw. Oerlemans heeft zijn hele ziel en zaligheid in het project gestopt. De film gaat eind november in de Nederlandse bioscopen draaien.

„Ik had niet van kindsaf aan de droom om filmregisseur te worden”, vertelt hij. „Maar dit verhaal trok me enorm. Dit boek moest verfilmd worden. Toen ons productiebedrijf Eyeworks geen regisseur kon vinden die het aandurfde, heb ik gezegd 'ik ga het zelf doen'.”

De kersverse, maar ongeschoolde regisseur snapt dat hij zich hiermee op glad ijs begeeft. „En dat ik op een plek ben gaan zitten waar je als nieuwkomer nederigheid en respect moet betrachten. Maar dit is wat ik voor ogen had. Cast en crew hebben zich met mij vier maanden lang in het project ondergedompeld en alle energie gegeven die ze hadden. Dat voel je bij het zien: het is een compromisloze film geworden.”

Barry Atsma (Stijn), Anna Drijver (Roos) en Carice van Houten (Carmen) spelen de hoofdrollen. De donderdag overleden actrice Sacha Bulthuis speelt de bijrol van oncologe. Sommige grote namen vroegen zich af of ze wel in zee durfden te gaan met een onervaren regisseur. „Maar des te meer respect heb ik voor de mensen die wél die sprong in het diepe hebben durven maken”, beklemtoont Oerlemans. „Carice van Houten zei heel wijs dat een regisseur die tientallen films heeft gemaakt ook geen garantie biedt op een goed eindresultaat.”

Ook schrijver Kluun gaf de debutant alle vertrouwen, iets waar Oerlemans nog meer respect voor heeft. „Het was heel moeilijk om sommige elementen uit het boek te schrappen, maar daar ontkom je niet aan, omdat een boek een heel ander ritme heeft dan een film. Kluun heeft overigens wel meegeholpen met de dialogen, om ervoor te zorgen dat die de specifieke tone of voice van Kluun zouden behouden.”

Oerlemans denkt dat het maken van televisieprogramma's en films meer overeenkomsten telt dan de meeste mensen denken. „Ik heb altijd geprobeerd een pijpleiding te zijn tussen allemaal creatieve mensen die elkaar opzoeken en versterken, zodat daar mooie dingen uit kunnen ontstaan.” Wel is film als medium aanzienlijk minder vergankelijk dan televisie. „Tv wordt niet voor niets het duurste wegwerpproduct ter wereld genoemd: je zendt het uit en het is weg.” Film is van een hele andere orde. „Over een jaar is de film er nog steeds, over vijf jaar ook, over tien jaar ook.”

Of er een tweede regieklus komt, man van Danielle Overgaag - Oerlemans, durft Oerlemans nog niet te zeggen. „Dit avontuur smaakt naar meer. Maar het zou wel weer iets moeten zijn waar ik datzelfde urgente gevoel bij heb. Misschien vind ik dat over een maand al, misschien pas over vijf jaar. Maar het is niet zo dat ik nu alles uit mijn poten moet laten flikkeren omdat ik per se nog een film wil maken.”






Geen opmerkingen:

Een reactie posten