zondag 17 juli 2011

Danielle Oerlemans gast in RTL 7 Tour du jour van Wilfred Genee

Op 16 juli 2011 was Danielle Oerlemans te gast in het dagelijkse Tour de France programma op RTL 7 Tour du jour van presentator Wilfred Genee.
 
 Al op jonge leeftijd zat Danielle Overgaag op de racefiets.
In 1989 won Danielle Oerlemans de nationale titel bij de junioren en werd ze derde op de wereldkampioenschappen wielrennen voor junioren.
In 1992 wilde Danielle Overgaag deelnemen aan de Olympische Spelen in Barcelona, maar door een slecht werkende schildklier kan ze niet deelnemen.
Hierna probeerde Danielle Oerlemans nog een comeback te maken, maar in 1995 stopte ze definitief met wielrennen.
De Tour de France rolt deze zomer elke avond de huiskamer binnen met de RTL 7-talkshow 'RTL Tour du Jour'. Van 1 tot en met 24 juli ontvangt presentator Wilfred Genee dagelijks bekende gasten zoals Danielle Oerlemans op het Amsterdamse Westergasterrein om vanaf 20.30 uur de laatste etappe te bespreken.
Hiervoor schuiven (ervarings)deskundigen zoals Gert Jacobs, Danny Nelissen, Steven Rooks, Jeroen Blijlevens, Leo van Vliet en Michael Boogerd aan. Maar ook BN'ers met 'slechts' affiniteit met de wielersport zijn van harte welkom in deze zomerse setting.
Na eerst nog een discussie of Danielle nu Danielle Oerlemans of Danielle Overgaag heet, Danielle is getrouwd met Reinout Oerlemans en dus de vrouw van, kon de uitzending losbarsten.
 
Vanuit Frankrijk komen reportages van Erik Dijkstra en Marcel Maijer over zowel het harde nieuws als de karakteristieke achtergronden van de Tour. En in een periode dat de voetbaltransfers in volle gang zijn, geeft Johan Derksen updates hierover. Met het publiek en livemuziek wordt de zomeravondsfeer verder omlijst.
Marco Louwerens, programmadirecteur RTL 7: "Vorig jaar hebben we in de zomer goede ervaringen opgedaan met een dagelijkse sporttalkshow. 'RTL Tour du Jour' wordt geen 'VI Oranje', want de Tour is tenslotte geen WK. Qua sfeer is de talkshow wel vergelijkbaar. We hopen met 'RTL Tour du Jour' een brede groep wielerliefhebbers dagelijks op een laagdrempelige en aanstekelijke manier de Tour de France mee te laten beleven."
Tour du Jour, officieel RTL 7 Tour du Jour is een sportpraatprogramma dat uitgezonden wordt door RTL 7. In een studio discussiëren analytici en presentator Wilfred Genee over de Tour de France. Daarnaast worden er fragmenten getoond van de etappe in de Tour.

Tour du Jour wordt in de zomer van 2011 uitgezonden en het programma is voortgekomen uit het programma VI Oranje dat een succes was. Er zullen gasten uit de wielersport zoals Danielle Oerlemans zijn en Johan Derksen brengt het laatste voetbalnieuws.

De Tour de France rolt deze zomer elke avond de huiskamer binnen met de RTL 7-talkshow 'Tour du Jour'. Van 1 tot en met 24 juli ontvangt presentator Wilfred Genee dagelijks bekende gasten als Danielle Oerlemans op het Amsterdamse Westergasterrein om vanaf 20.30 tot 22.00 uur de laatste etappe te bespreken.
'RTL 7 Tour du Jour' is aan een bergbeklimming begonnen als het gaat om de kijkcijfers. De 'Tour de France'-talkshow startte ruim een week geleden en sindsdien is het aantal kijkers bijna verdubbeld van 276.000 op zaterdag 2 juli tot 505.000 gisteravond.
De laatste score is tevens het voorlopige kijkcijferrecord van het zomeravondprogramma. In de doelgroep van RTL 7, Mannen 20 - 49 jaar, steeg in dezelfde periode het zenderaandeel van 8,9 procent naar 15,7 procent, wat eveneens een nieuwe piek is.
In 'RTL 7 Tour du Jour' ontvangen presentator Wilfred Genee en wielerveteranen Gert Jakobs en Danny Nelissen op het Amsterdamse Westergasterrein gasten met een wielerhart zoals Danielle Oerlemans, van oud Tour-renners tot in de Tour geïnteresseerde BN' ers. Op maandag en vrijdag schuift Johan Derksen ook aan voor updates uit de 'voetballerij'.
Met het nieuwe Tour de France programma van RTL wordt zelfs Publiek Omroep icoon Mart Smeets met zijn nauwelijks meer boeiende, wat belegen, langjarig NOS programma ‘de Avond Etappe’ in de schaduw gezet. Gert Jacobs, knecht van weleer  en ex-amateurwereldkampioen Danny Nelissen zijn de nieuwe sterren van het programma.
Geflankeerd door telkens weer nieuwe gasten - waaronder voetbalkenner Johan Derksen en oud top wielrenster Danielle Oerlemans - is er een grote variatie met de broodnodige dynamiek. Celebrities fietsen op de achtergrond virtueel Alp Huez op met 22 bochten, voor het goede doel. Er is telkens een andere ronde Miss, een leuke band op de achtergrond. En natuurlijk Dries Rolvink soms als onvermijdelijk volksvermaak.
‘Tour du Jour’ kost veel minder dan ‘De Avond Etappe’, want het wordt uitgezonden vanuit Nederland, terwijl Mart Smeets programma elke dag de locatie van een etappe in Frankrijk volgt, met bijkomende hotel/reiskosten en gecompliceerde satelliet verbindingen.
Bovendien koopt de NOS de rechten van de Tour, dus kan RTL slechts flitsen uitzenden, maar er zijn wel eigen rapportages rond de finish. Een voetballer als Arjen Robben komt dan langs voor een interview, net als andere grootheden.
Het programma is afgeleid van het format van Voetbal International, heeft vaart, die Smeets met zijn programma ontbeert. Spil in het web is presentator Wilfred Genee. Gert Jacobs blijkt een ruwe bolster blanke pit en. Danny Nelissen is een leuke charmante wielerencyclopedie. Gasten zijn o.a John de Mol, Peter R. de Vries, Danielle Overgaag-Oerlemans ex-wielrenster en vrouw van Reinout Oerlemans TV producent, concurrent vjacobsan John de Mol.
De dochter van Gerrie Kneteman Roxane lijkt iedereen de baas om ‘de Alp’ op te fietsen, zelfs de tweemaal zo oude ex-kampioen Steven Rooks kan daar niet meer tegen op.
Tussendoor klinkt de teleurstelling dat de Nederlanders collectief door het ijs is gezakt. De Raboploeg faalt op alle fronten, ondanks het grootse budget van alle deelnemende ploegen: 15 miljoen Euro.
Telkens zijn er excuses voor het falen. Gisteren tijdens de zware bergetappe, eindigend op het plateau de Beille, de plaats waar Fabio Cassartelli in 1995 overleed, maakten de Nederlanders niks klaar of het zou Rob Ruijg moeten zijn van het concurrerennde Vacansoleil, die als een en twintigste binnen kwam De matadoren leverden nauwelijks onderlinge strijd. nellissen-derksen
Citaten tijdens het pogramma: ‘ze durven niks of ze kunnen niks’ (de toppers), ‘misschien gaat outsider Vauclair wel de Tour winnen’. ‘De Rabo heeft geen taktiek’ Laurens van Dam is de enige met lef om voor een goede klassering te gaan, maar die valt (ook). En dan heb je natuurlijk Johnny Hoogerland, die de bollentrui een paar dagen droeg toen er nog geen echte berg in zicht was. Een held nadat hij door een volgauto het prikkeldraad was ingereden.
De Tour domineert alle Nederlandse media in Juli, het is bij RTL een typisch mannen programma, ondanks de aanwezigheid van Danielle Oerlemans. De teksten zijn stevig, niet bovenmatig genuanceerd, het testeron gehalte is groot en het publiek geniet ervan, inclusief de aanwezige dames. De Westergas Fabriek in Amsterdam is een prima locatie.
Het is voor de Nederlanders danwel een Tour om snel te vergeten, maar het programma Tour du Jour met als gast Danielle Oerlemans is een verrijking voor de media, een schot in de roos.